- Szczegóły
Co jeść, aby mieć silne i zdrowe zęby?
Ładne, zdrowe zęby to marzenie wielu osób. Nie ma w tym nic dziwnego — estetyczny uśmiech może znacznie podnieść naszą samoocenę. Aby jednak móc się nim cieszyć trzeba odpowiedniego o niego zadbać. Nie tylko regularne szczotkowanie zębów oraz wizyty u stomatologa odpowiadają za ich wygląd. Bardzo ważne jest także dostarczenie organizmowi odpowiednich witamin i składników mineralnych w diecie. Co jeść, żeby cieszyć się pięknym uśmiechem i silnymi zębami?
Jak powinna wyglądać dieta na zdrowe zęby?
Podstawą zdrowych zębów jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości wapnia. Popularnymi jego źródłami są produkty mleczne, np. jogurty, kefiry, twarogi. Osoby, które unikają ich jednak w swojej diecie lub są uczulone na krowie mleko, mogą również postawić na roślinne źródła tego pierwiastka, np. migdały, jarmuż, szpinak czy fasolę. Bardzo ważny jest także fosfor, który można znaleźć w orzechach, soi, a także rybach czy produktach mlecznych.
Nie można również zapomnieć o spożywaniu witaminy D. Ta w znacznej mierze odpowiada za przyswajanie wapnia i fosforu. W tym przypadku polecane są tłuste ryby oraz masło czy jajka. Wiele osób decyduje się również na jej suplementację. Jeśli chcemy się cieszyć zdrowymi dziąsłami, pamiętajmy o produktach bogatych w witaminę C. Ważne jest w tym przypadku spożywanie odpowiednich porcji warzyw i owoców. Z kolei witamina A o działaniu przeciwbakteryjnym może pozwolić uniknąć wielu spotkań z dentystą.
Czego nie jeść w trosce o zdrowie swoich zębów?
Oprócz tego, co warto jeść, dobrze również pamiętać, jakich produktów należy unikać, aby nie było nam potrzebne leczenie stomatologiczne. Dobrze zrezygnować ze słodyczy takich jak czekolada czy cukierki, które mogą prowadzić do powstawania ubytków. Oprócz tego niektóre napoje oraz posiłki wpływają na powstawanie przebarwień na zębach, przez co tracą one swój dobry wygląd. Wśród tego rodzaju produktów można wskazać kawę, herbatę, a także napoje gazowane oraz jedzenie zawierające różnego rodzaju barwniki.